This is a subscribers only article.         Purchase         Login

Policy 
Subscribers only
Type 
Project
Authors 
Rahul Mehrotra
doi 
10.15274/tpj.2019.04.01.6
ABSTRACT -

The new office building of the A.T.E. Group – a cutting-edge engineering group based in the outskirts of Ahmedabad (India) along the Delhi-Ahmedabad highway – works as an extension to its adjacent existing factory. Diversifying from the ordinary existing factory shed scenery, the building uses technological innovation and landscape as key elements to serve both as an aesthetic surface and a performative office space. Through multiple layers of natural cooling techniques embedded in and wrapping around occupied spaces, the corporate office works in partnership with the seasonal and climatic flows. Indoor and outdoor spaces flow into each other as well as both the existing factory and the new office complex are fluidly embedded within the surrounding landscape. With low carbon footprint and minimal use of active energy, the building creates comfortable environmental conditions while countering the local conditions of extreme heat, dryness, and variations in temperature through the day and year.

Board